Framtids- och innovationsdagen 2022

Framtids- och innovationsdagen i Trelleborgs kommun går av stapeln måndagen den 21 mars 2022. Dagens programpunkter kommer att kretsa kring temat ”Klimatsäker framtid”. Ta del av programmet nedan och boka in dina egna hållpunkter.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Framtids- och innovationsdagen ska kännetecknades av ett tillsammans-arbete, där kommunens olika förvaltningar aktivt medverkar. Syftet med dagen är att visa upp delar av allt som händer runt om i kommunen, som på ett innovativt sätt pekar framåt i tiden.

Både fysiska och digitala arrangemang

Liksom i fjol präglas upplägget för dagen till viss del av pandemin, med många digitala programpunkter. Men det blir också en hel del aktiviteter som kommer att äga rum på olika platser i Trelleborg och i Anderslöv och endast under denna dag.

PROGRAMMET MÅNDAGEN DEN 21 MARS 2022

Guidad vandring i Västra Sjöstaden

Följ med på en rundvandring i framtidens Trelleborg! Västra Sjöstaden är ett av kommunens många spännande utbyggnadsprojekt inom Kuststad 2025. Planavdelningens medarbetare visar och berättar om planerna för västra entrén och starten av bebyggelsen i området under en cirka en timmes lång guidad vandring.

Missa inte filmen som också visar visioner för området. Se programmets sista punkt!

Tid: Klockan 16:00

Plats: Samling vid Fågeltornet vid gamla småbåtshamnen. Ingen föranmälan krävs

Arrangör: Planavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen, Trelleborgs kommun

Guidad Stadsparksvandring: 3-30-300, en formel för stadens träd

Träd blir allt viktigare i framtidens förändrade klimat.  Följ med på en kort guidad rundvandring i Stadsparken med Trelleborgs stadsträdgårdsmästare Mark Huisman. Vi diskuterar trädens betydelse för hälsan och klimatet.

Tid: Vandringen genomförs två gånger under dagen: klockan 10.00-10.20 och15.00-15.20. Ingen föranmälan krävs.

Plats: Samling vid Vattentornet

Arrangör: Stadsträdgårdsmästare, Tekniska serviceförvaltningen, Trelleborgs kommun

Poesifestival för barn och unga

Varje år firas Världspoesidagen med poesifestival som kombinerar hållbarhet och poesi – fokus på barns och ungas röster. Festivalen är en demokratisk och kulturell mötesplats där barn och unga välkomnas att läsa, skapa och dela poesi för en hållbar framtid. Genom festivalen främjas gemenskap mellan barn och unga samtidigt som det skapas samarbetsmöjligheter mellan pedagoger, lärare och bibliotekarier. Festivalen öppnar också upp för samverkan kring hållbarhet mellan skolan, kultur- och fritid, näringslivet och omgivande samhällsaktörer samt inbjuder medborgare och besökare i Trelleborg att ta del av dikter skapade av barn och unga – för en hållbar framtid. Mer information om projektet, presentation av olika samarbetspartners och länk till festivalprogrammet finns här: sustainablepoetry.se

Tid och platser:

Klockan 10-19. Trelleborgs Bibliotek, Scenprogram mellan 10.00 – 13.30 (cirka), därefter poesiutställningar och poesiutmaning.

Från kl.13.00 på Trelleborgs museum; se detaljer i programmet via länken ovan.

Poesivandring 1-31 mars och Fönsterutställning i Valengallerian 8-31 mars. Se tider i programmet.

Arrangör: Sustainable Poetry i samverkan med Bildningsförvaltningen och Kultur- och fritidsförvaltningen, Trelleborgs kommun, Citysamverkan, Valengallerian. Presentation av samtliga samarbetspartners finns på sustainablepoetry.se

Häng med på resursjakt!

Så här arbetar kommunen med klimatsmarta och resursbesparande tekniker och processer inom VA och avfallshantering. Kom förbi så berättar vi mer!

  • ”No dig relining” reducerar CO2-belastningen. Filmvisning: schaktfri ledningsförnyelse. Museet.
  • Visning av den nya filmbussen för läcksökning och rörinspektion. Stortorget.
  • Visning av fyrfacksfordon. För en skräpfri avfallsinsamling – packa plasten rätt. Stortorget.
  • Hållbar plastanvändning – hur funkar det? Museet
  • Gemensam Kretsloppsplan Från avfall till resurs 2021-2030. En plan – tre gemensamma mål. Museet.

Tid: Klockan 11.00-14.00

Plats: Stortorget och Trelleborgs Museum

Arrangör: Vatten- och avfallsavdelningen, Tekniska förvaltningen, Trelleborgs kommun

Provsmaka framtidens skolmat!

Skolmåltiden är under ständig förändring. Vi berättar mer om detta på plats. En Food Truck (”matbil”) är framtiden eftersom skolmåltiden kan flytta utomhus och förbättra hela matupplevelsen – finns det något godare än att äta utomhus! Kom och provsmaka vegetarisk tacos direkt från bilen!

Tid: Klockan 11.00-13.00

Plats: Stortorget, Trelleborg

Arrangör: Skolmåltiderna, Bildningsförvaltningen, Trelleborgs kommun

Provsmaka framtidens måltid i Anderslöv!

Välkommen på guidad tur i Anderslövs och kommunens modernaste storkök. Du får en inblick i hur det går till att tillaga 1000 portioner mat dagligen till både vård- och omsorg och förskola. Vi bjuder på provsmakning av god, hållbar mat för en klimatsäker framtid.

Tid: Guidade visningar av köket varje hel och halvtimme mellan klockan 14.00 och 16.30. Ingen föranmälan krävs.

Plats: Måltidsenheten, Familjens Hus i Anderslöv, Hemmanvägen 3B.

Arrangör: Måltidsenheten, Socialförvaltningen, Trelleborgs kommun

Låna-scanna-spela! Premiär för Digital kulturskola

Premiär för kommunens digitala kulturskola. Kom och låna instrument på Fritidsbanken, scanna QR-koden som finns på instrumentet och lär dig spela! QR-koden leder dig till Digi_Kulturskolan Trelleborg, som är en digital kulturskola, där det finns ett antal nybörjarlektioner för det instrument som du har lånat och scannat. Utlåningen är kostnadsfri.

Tid: Måndag-fredag, klockan 10.00-18.00.

Plats: Fritidsbanken på Föreningarnas Hus, Klörupsvägen 25

Arrangör: Kulturskolan i samverkan med Fritidsbanken, Kultur- och fritidsförvaltningen, Trelleborgs kommun

Volontärer gör skillnad för äldre

Den framtida äldrevården kräver nya innovativa lösningar på olika plan. Volontärer blir då en allt viktigare resurs.

  • Är du 65 år och äldre så är du välkommen att hitta en vän hos oss på volontärcenter. Känner du dig ensam och inte har någon att prata/fika/promenera med? Då kan volontärer göra skillnad för dig!
  • Vill du i stället bli volontär, och därmed förgylla din eller någon annans vardag, är du välkommen att anmäla ditt intresse hos oss. Vi har volontärer på plats som berättar om sina uppdrag och svarar på frågor.

Tid: Öppet hus, klockan 10.00-15.00.

Plats: Anhörigstöd, Västergatan 33, Trelleborg

Arrangör: Socialförvaltningens förebyggande verksamheter, Trelleborgs kommun

EN BRA PLATS! Framtidens digitala anhörigstöd

EN BRA PLATS är till för dig som är anhörig. När du inte kan/vill mötas fysiskt, men vill få möjlighet att bearbeta känslor, få svar på frågor och möta personer i liknande situation – då finns EN BRA PLATS. Gustaf Cavalli, en av grundarna, berättar om plattformen och vilken nytta den har för både klimatet och framtidens anhöriga. Föreläsningen är digital och visas på storskärm på Anhörigcenter dit du hälsas välkommen att se den. Efter föreläsningen får du hjälp med inloggning på EN BRA PLATS.

Tid: Klockan 13.00-15.00

Plats: Anhörigstöd, Västergatan 33, Trelleborg

Arrangör: Socialförvaltningens förebyggande verksamheter, Trelleborgs kommun

Vätgassatsningar i Trelleborg

Carl Koinberg Henrikson på Trelleborgs Energi presenterar dels övergripande om vätgas, dels om Trelleborgs satsningar på tekniken som är en viktig del i Trelleborgs arbete för minskad klimatpåverkan och bättre miljö. Följ föreläsningen i realtid via länk.

Tid och plats: Live-sändning klockan 13.00. Föreläsningen pågår cirka en timme.

Delta i mötet via länk en nedan:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/82538224424?pwd=Ry9NaWlPNFRCU3p0eERobW9CTXBCdz09

Arrangör: Trelleborgs Energi

Trelleborg får egen solkarta

Solenergi är framtidens energislag. Men hur mycket lyser solen egentligen på dina tak? Med hjälp av kommunens nya solkarta du får en första fingervisning om solinstrålning inför installering av solceller.

Träffa energi- och klimatrådgivare Meaza Yohannes på Trelleborgs Bibliotek samt representanter från Trelleborgs Energi och ställ dina frågor om solenergi.

Solkarta för Trelleborg

Tid: Klockan 10.00-1200 och 13.00-15.00.

Plats: Trelleborgs biliotek

Arrangör: Energi- och klimatrådgivare, Trelleborgs kommun och Trelleborgs Energi.

Fimpfritt Trelleborg

Nu ska rökarna få hjälp att göra rätt! Ett 30-tal askkoppar uppsatta på strategiska platser i centrum lanseras. Askkopparna är dekorerade med informativa dikter och illustrationer, framtagna av elever på Söderslättsgymnasiet och förskolebarn på Gertrudsgården. Budskapet är enkelt – fimpar hör inte hemma på marken. Det ser skräpigt ut och farliga ämnen hamnar i naturen. Askkoppar är en åtgärd som ingår i kommunens strategiska planer Handlingsplan för mikroplast och Kretsloppsplanen.

Träffa representanter från projektgruppen på Biblioteket i Trelleborg

Tid: klockan 10.00-12.00 och 13.00-15.00

Plats: Trelleborgs bibliotek

Visionen om ett fimpfritt Trelleborg

Arrangör: Samhällsbyggnadsförvaltningen, Trelleborgs kommun

FLER PROGRAMPUNKTER ATT TA DEL AV NÄR DET PASSAR DIG!

OPCC – klimatutmaning för hållbara städer

Trelleborgs kommun har höga ambitioner för att klimatsäkra kommunen. Världsnaturfondens (WWF) One Planet City Challenge (OPCC) är en utmaning till världens städer och kommuner att ta på sig ledartröjan för en klimatsäker framtid. Trelleborgs kommun är en av de ett tjugotal svenska kommuner som tackat ja till Världsnaturfondens utmaning. Genom att medverka i OPCC kan kommuner ta del av kunskapsutbyte och utveckla nätverk både i Sverige och internationellt.

Mer information om Trelleborgs kommuns engagemang i OPCC.

Klimatsäker framtid med hjälp av historiska väderdata

Så tar vi med oss Trelleborgs historiska väderdata in i den klimatsäkra framtiden! Under etthundra år mättes väderlek dagligen i Trelleborgs hamn. Nu sammanställs denna enorma datamängd för att presentera temperaturskillnader mellan olika år. Kunskapen kan användas som resurs i arbetet med att klimatsäkra framtiden. Klimatskiftningars betydelse för kulturarvet analyseras också.

Klimatsäker framtid med hjälp av historiska väderdata

Arrangör: Kommunarkivet, Trelleborgs kommun

Spår av klimatarbete – vad hände sedan?

Klimatarbete är inte nytt i Trelleborgs kommun. Verksamheter har jobbat med klimatfrågor från 2000-talets början. Sedan dess har klimatarbetet breddats med flera fokusområden och har ständigt varit aktuellt. Kommunarkivet lyfter några spår av klimatarbete som finns i arkivhandlingar och följer upp arbetet i nutid för att undersöka ”hur gick det sedan?”

Arkivhandlingar om klimatarbete – vad hände sedan?

Arrangör: Kommunarkivet, Trelleborgs kommun

Måla och rita. Hur ser DIN framtida hamn ut år 2072?

Teckningstävling för kommunens grundskoleelever!

Unga trelleborgares vision för en framtida hamn är viktig för Trelleborgs hamns utveckling.  Därför bjuder Trelleborgs Hamn in alla Trelleborgs kommuns grundskolelever (från förskoleklass till och med högstadiet) att måla och rita framtidens Trelleborgs Hamn, så att alla får ta del av och inspireras av visionerna.

Trelleborgs Hamn är en innovativ hamn som ständigt ligger i framkant när det gäller ny teknik. För 50 år sedan var det nog inte många som hade kunnat föreställa sig dagens toppmoderna hamn, som dessutom till stor del ligger där det tidigare endast fanns hav.

Hur ser hamnen ut om ytterligare 50 år? Släpp fantasin fullkomligt fri och gör en resa i sinnet till år 2072 och besök Trelleborgs Hamn. Hur ser hamnen ut då? Hur fungerar den? Vem arbetar där? Hur ser båtarna ut? Vad finns det för ny spännande teknik? Är hamnen klimatneutral – hur då?

Tävlingen pågår mellan den 21 mars och 6 maj!

Framtidens hamn – Teckningstävling (Trelleborgs hamn)

Arrangör: Trelleborgs hamn

Film-premiär 1: UF-företag om framtida företagande

Trelleborgs kommun vill utveckla samarbetet mellan kommun, skola och näringsliv för att underlätta och uppmuntra ungt företagande.  Samtidigt växer Trelleborg och utvecklas från hamnstad till kuststad, med möjligheter till nya företag och innovativa lösningar. Nu startas ett brett samarbete med Söderslättsgymnasiet, och först ut är Handelsprogrammet.
Tillsammans med elever vid Handelsprogrammet på Söderslättsgymnasiet, utforskas vad de gör och vill med sina UF-företag. Hur ser framtiden ut för företagen och hur kan de bidra till stadens utveckling? Hur kan kommunen och befintligt näringsliv stötta unga företag i deras utveckling?
På Framtids- och innovationsdagen presenteras en film med ungdomarnas tankar och förhoppningar för framtiden. Med filmen vill kommunen också uppmuntra till ökat samarbete och dialog mellan befintliga företag och nya, unga företagare från UF-företag vid Söderslättsgymnasiet.

UF-företag om framtida företagande

Arrangör: Kuststad 2025, Arbetsmarknadsförvaltningen, Kommunledningsförvaltningen och Bildningsförvaltningen (Handelsprogrammet vid Söderslättsgymnasiet), Trelleborgs kommun

Film-premiär 2: Trelleborg växer – Sjöstaden, där staden möter havet

Att skapa platser i havsnära lägen är en viktig målsättning för utbyggnadsområdena Sjöstaden och Västra Sjöstaden. Platserna ska locka människor till möten, upplevelser, rekreation och lugn. När hamnen flyttar frigörs det gamla hamnområdet och det mest centrala läget vid centralstationen. Mer än fem kilometer kuststräcka blir tillgänglig för allmänheten. Hur kommer Sjöstaden att se ut? Vad hoppas trelleborgarna på, när staden möter havet? Premiär av en kort, pedagogisk film om hur Trelleborgs kustlinje förändras. Filmen är den första i en filmserie som presenteras på webbplatsen Trelleborg växer.

Trelleborg växer – Sjöstaden, där staden möter havet (Trelleborg växer)

Arrangör: Kuststad 2025, Trelleborgs kommun

Bakgrund

Syftet med dagen är att samlas kring kommunens vision ”Trelleborgs kommun ska vara en framgångskommun med hög livskvalitet och en långsiktigt hållbar tillväxt” och de tre beslutade inriktningsmålen för 2020-2023: tryggt och säkert samhälle, barn och ungas uppväxtvillkor och utvecklingsmöjligheter samt attraktivt näringsliv.

I samband med kommunens medverkan i det nationella programmet ”Glokala Sverige” (FN-förbundet och SKR – Sveriges Kommuner och Regioner) föddes tanken om att genomföra ett årligen återkommande framtids- och innovationstema i Trelleborg. Framtids- och innovationsdagen 2022 blir andra upplagan. 2020 ställdes arrangemanget in och 2021 genomfördes hela programmet digitalt på grund av pandemirestriktioner.

Framtids- och innovationsdagen 2021

Kommunledningsförvaltningen