SOM HÄR – Samaneh Reyhani & Marcus Matt

8 juni 2024, 00:00 till 1 september 2024, 00:00

8 jun
SOM HÄR – Samaneh Reyhani & Marcus Matt

En impuls, en intention – det är så den konstnärliga processen börjar. I den gemensamma ateljén delar Samaneh Reyhani och Marcus Matt inte bara fysiskt utrymme, här möts filosofi, persisk poesi och ingivelser. Deras skulptur och måleri har skilda yttryck, men förenas av gemensamma inspirationskällor och en längtan efter att upptäcka något nytt.

Stora trädlika kolsvarta pelare står på sin spetsiga bas och intar rummet som en balansakt– både skört och starkt på samma gång. Samaneh Reyhani arbetar i en mängd olika material som trä, sten, glas, textil och metall. Skulpturerna i marmor glänser och skiftar ton, utsökt frammejslade för hand. Karaktären blir mjuk och emotionell och kulörerna ger associationer till kroppar, där spåren blir till ärr och sår.

Marcus Matts målningar grundar sig i en mängd erfarenheter. Han beskriver skissarbetet som ett trålande i vardagen, där varje målning baseras på det som stannar kvar och det som slipper igenom maskorna. Målningarnas samspel kan ses som en mjuk atlas, ett sätt att kartlägga erfarenhet där varje verk är som ett vykort från en okänd plats. Oavsett om målningarna är föreställande eller geometriskt abstrakta, utgår de alltid från erfarenheten av att ha sett något. Det är skuggverkan, lager, symboler och linjer som känns bekanta men har en flyktighet som bjuder in betraktaren att fylla i. Utställningen visar en växelverkan mellan de två konstnärernas temperament, materialval och känsla för tid och rum. Verken följer en drömmens logik och talar ett drömmens språk. Betraktaren lockas att upptäcka både det stora och det lilla – som om där finns hemligheter. Här gäller det att vara närvarande, i denna stund. Fokusera och strunta i den andra världen, utan distraktioner eller förutfattade meningar. Vara i ett Som Här.

Samaneh Reyhani är född 1990 i Iran och har studerat vid University of Art, Tehran och Malmö Konsthögskola. Hon finns representerad med flera offentliga verk såsom Nilofar utanför familjens hus i Anderslöv och det nyinvigda offentliga verket Daryâ i Sjöbo kommun.

Marcus Matt är född 1992 i Trelleborg och har studerat vid Malmö Konsthögskola. Han har mottagit flera utmärkelser för sitt arbete, inklusive Bernadotteprogrammets stipendium från Konstakademien.

SOM HÄR – Samaneh Reyhani & Marcus Matt

Visa alla tillfällen

  • Längd: 3 månader

Plats

Trelleborgs Museum
Stortorget 1
231 43 Trelleborg

Visa på karta

Arrangör

Trelleborgs Museum