Samhällsspegeln – Bygga vid havet eller lämna det?

Samhällsspegeln är en serie intressanta lunchföredrag på Trelleborgs bibliotek, denna gång om att bygga vid havet eller inte.

Information om evenemanget

Tidpunkt

Plats

Trelleborgs bibliotek

 • Arrangör

  Tillgänglighet

  • Accessible toilet
 • Trelleborgs bibliotek

  Astrid Lindgrens allé 1

  231 43

  Trelleborg


 • arrangemang.bibliotek@trelleborg.se
 • Biljettsläpp:

  Entré och biljettpriser

  Prisintervall

  Prisinformation

  Gratis biljett. Från och med tisdagen den 1 september 08:00 kan du köpa eller boka biljetter till höstens arrangemang genom att besöka biblioteket, skicka e-post till arrangemang.bibliotek@trelleborg.se eller ringa till 0410 – 73 31 87. Undanlagda biljetter hämtas ut senast en vecka innan arrangemanget. Sittplatserna kommer att vara begränsade i antal och utspridda. Handsprit kommer att finnas tillgängligt och biljetter kontrolleras redan vid informationsdisken. Men framför allt kommer det att vara möjligt att se flera av föreläsningarna digitalt. Mer information finns att läsa på bibliotekets webbplats, https://bibliotek.trelleborg.se/web/arena/praktiskt-om-arrangemangen

Lunchföredrag med Johannes Hagström – Den pågående klimatförändringen leder bland annat till att havsnivåerna stiger. Det för med sig ökad erosion på våra stränder, allt från vacker orörd natur vi använder för rekreation till att vägar och våra bostadshus äts upp eller sköljs bort av havets vågor.

Samtidigt hör vi talas om nya storskaliga projekt där tusentals bostäder ska byggas i det som idag är hamnområden i centrala Trelleborg. Exploateringen av före detta hamnområden sker i många andra städer också, så varför väljer man att bygga just där?

Under föredraget berättas om faktorerna som orsakar havsnivåhöjningen, hur stor den kan bli och om osäkerheten i de prognoser som experterna ger oss. De olika alternativ som finns för att skydda kusten och det arbete som vi i Trelleborgs kommun gör för att anpassa oss till det nya klimatet kommer att presenteras. Avslutningsvis blir det ett resonemang kring de för- och nackdelar som finns med att bygga strandnära bostäder i till exempel Trelleborgs tätort.