KL7 – Kattasnurra, vasspira och skogsdjävul.

KL7 är en serie kvällsföredrag på Trelleborgs bibliotek om och av intressanta människor, denna gång med Cajsa S. Lund om musikinstrument från förr i tiden.

Information om evenemanget

Tidpunkt

Plats

Trelleborgs bibliotek

 • Arrangör

  Tillgänglighet

  • Accessible toilet
 • Trelleborgs bibliotek

  Astrid Lindgrens allé 1

  231 43

  Trelleborg


 • arrangemang.bibliotek@trelleborg.se
 • Biljettsläpp:

  Entré och biljettpriser

  Standardpris/Vuxen: 120 kr

  Fler biljettyper

  • Biljettnamn: Trelleborgs Allehandas lustkort

   Maximipris: 100 kr

   Minimipris: 100 kr

   Typ av biljett: Seated

  Prisintervall

  Prisinformation

  Biljetten till KL7 kostar 120 kronor, om du har Trelleborgs Allehandas lustkort kostar den 100 kronor. OBS! Alla KL7-arrangemang sänds även som digitala föreläsningar så du kan titta hemifrån. Läs mer om hur du gör: https://bibliotek.trelleborg.se/web/arena/praktiskt-om-arrangemangen Från och med tisdagen den 1 september 08:00 kan du köpa eller boka biljetter till höstens arrangemang genom att besöka biblioteket, skicka e-post till arrangemang.bibliotek@trelleborg.se eller ringa till 0410 – 73 31 87. Undanlagda biljetter hämtas ut senast en vecka innan arrangemanget. Sittplatserna kommer att vara begränsade i antal och utspridda. Handsprit kommer att finnas tillgängligt och biljetter kontrolleras redan vid informationsdisken. Men framför allt kommer det att vara möjligt att se flera av föreläsningarna digitalt. Mer information finns att läsa på bibliotekets webbplats, https://bibliotek.trelleborg.se/web/arena/praktiskt-om-arrangemangen

Det berättas från skånska västkusten att man förr brukade göra små hål i mitten på ett musselskal och sedan trä upp det på en tråd som man knöt ihop i ändarna. Då hade man ett ljudinstrument av samma slag som en knapp på sytråd – knappsnurran. Man använde också ett ben från en grisfot. Kattasnurra är en av de folkliga benämningar som vi möter i Skåne på en sådan traditionell bensnurra.

Samma slags bensnurror hittas också i arkeologiska utgrävningar. En spelpipa av fläderträ från tidigt 1000-tal, hittad i Lund, kan ha tillhört antingen en säckpipa eller en hornpipa. Instrumentets urtyp är ett vassrör eller ett havrestrå. Skogsdjävulen är en liten friktionstrumma, som krävde många ingredienser för att kunna tillverkas – djurben, fiskskinn, tråd, pinne och kåda!

Detta är några av de spännande musikinstrument och ljudverktyg som musikarkeologen Cajsa S. Lund berättar om och förevisar, och som förr var vanliga här i landet men som i vårt moderna samhälle håller på att falla i glömska. Hon gör också utblickar i forntid och medeltid. Många av våra sentida instrumenttraditioner har rötter långt bak i tiden.

Cajsa S. Lund, musikarkeolog vid Linnéuniversitetet, räknas som en av pionjärerna på området nordisk musikarkeologi. Hon är uppmärksammad och flerfaldigt prisbelönt för sin förmåga att levandegöra sina forskningsresultat för allmänheten, både barn och vuxna.