Fakta och forskning om SFI i Trelleborg

Sedan flera år tillbaka har SFI i Trelleborg arbetat med olika modeller för språkundervisning.

Idag är all undervisning på SFI branschinriktad från första dagen. För att ha möjlighet att följa upp och utvärdera resultat är bland annat följeforskare knutna till verksamheten.

Man arbetar dessutom aktivt med projekt i olika former för ytterligare språkutveckling i samverkan med andra förvaltningar och näringsliv.

Studiehandledning på modersmål

På SFI i Trelleborg driver man ett aktivt arbete med studiehandelning på modersmål som visar goda resultat och som är mycket uppskattat av eleverna.  Man arbetar utifrån kunskapen att det är många saker som påverkar förmågan att lära sig nytt. tid, samarbete, trygghet, tydliga lärandemål och hjälp till elever att vara aktiva i både samtal och aktiviteter i undervisningen.

På skolverkets webbplats står att läsa att elever beskriver nyttan med att ha någon bredvid sig som kan förklara och praktiskt visa tekniker för studier eller digitala verktyg. För att detta ska bli effektivt krävs modeller och vägledning i arbetet för studiehandledarna.

Mer om SFI i Trelleborg

  • Robert Walldén följeforskare

    Robert Walldén, docent i svenska med didaktisk inriktning

    Robert är även lärarutbildare i svenska som andraspråk vid Malmö universitet. Uppdraget har varit att stödja och utvärdera arbetet med branschinriktad SFI-undervisning. 

    Bakgrund

    Sedan våren 2022 har Robert studerat den branschinriktade undervisningen på SFI i Trelleborg. I slutrapporten som publicerats under våren 2023 kan han konstatera flera fördelar, men även några utmaningar, med att kombinera branschpraktik med ordinarie språkundervisning.

    Branschinriktad undervisning

    På SFI i Trelleborg är all undervisning branschinriktad och i samband med att man ansöker till utbildningen väljer man också vilken inriktning man vill satsa på. Praktiken blir en fördjupning i den bransch eleven valt. 

    Elevperspektiv

    I rapporten belyses även elevernas perspektiv på branschpraktiken. Flertalet uttryckte sig i positiva ordalag, såsom att de fick goda möjligheter samtala på svenska och ett större självförtroende. Upplevelserna varierade samtidigt en del utifrån bransch. Möjligheterna att utveckla svenskan blir annorlunda på ett tyst lager jämfört med om man praktiserar på en plats med många tillfällen för småprat, till exempel ett äldreboende eller en fritidsgård. Eleverna uttryckte vidare att språklektionerna kompletterade branschpraktiken på att bra sätt, men att tiden ibland inte räckte till för grundliga diskussioner.  

    SFI Trelleborg är pionjärer

    -  Förhoppningen är att resultatet kan bidra till att utveckla språkundervisning kopplad till branschpraktik och liknande satsningar på praktik inom vuxenutbildningen, säger Robert Walldén.

    Genom att dokumentera vad som händer i klassrummet och göra kopplingar till teorier om andraspråksutveckling är det möjligt att ge undervisningspraktiska råd. Trelleborg utför ett pionjärarbete med branschpraktik som förtjänar spridning både inom och utanför kommunen.  

    Mer om följeforskning 

    Läs hela rapporten

  • Ulf EricssonUlf Ericsson, Kristianstads högskola

    Ulf är docent och  biträdande professor i personal- och arbetslivsvetenskap på Högskolan i Kristianstad.
    ”Jag ägnar mig åt arbetslivsforskning med ett extra intresse för vad som ibland benämns som hållbart arbetsliv”

    Några av de projekt Ulf driver

    Återhämtning från arbete

    Integration och etablering av nyanlända

    Verksamhetsskap – utmaning av den hierarkiska organisationen.

    Forskningsprojekten tar alla sin utgångspunkt i visionen om ett hållbart arbetsliv.

    Bakgrund

    Forskning

    Resultat

  • Projekt Yrkeskedjor – snabbare väg till arbete

    Projektuppföljning 2023 – information uppdateras

  • Vi arrangerar studiebesök eller besöker er verksamhet för informationsdelning om hur SFI och övriga enheter på Arbetsmarknadsförvaltningen samverkar och arbetar enligt Trelleborgsmodellen.

    Är du intresserad? Kontakta oss!

    Information om Trelleborgsmodellen.

  • Just nu har vi inga planerade inbjudningar till studiebesök ”Nyfiken på Trelleborgsmodellen”.
    Vill du komma hit för att höra mer om hur vi arbetar är du alltid välkommen att kontakta oss!

arbetsmarknadsförvaltningen