Trelleborgen

På stadens högsta punkt fann man 1988 spåren av en ringborg från vikingatiden, en s.k. trelleborg. Med fyndet av borgen fick även stadens namn sin förklaring.

Peter, borgfogde, utomhus.
Foto: Linda Olofsson Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Peter, borgfogde, utomhus.

Trelleborgen som den ser ut idag är en rekonstruktion som stod färdig 1995. En fjärdedel av borgen är uppbyggd på sin ursprungsplats och ligger mitt inne i den moderna staden, den rymmer också ett rekonstruerat medeltida hus - även det funnet på platsen.

Utanför borgen finns numera en vikingagård med tillhörande småbyggnader. I museibyggnaden finns en vikingautställning, en butik och ett café.

 • Sommar på Trelleborgen!

  Rasmus och Linda vid Trelleborgen

  Under sommarmånaderna kan du hitta på massor av olika saker på Trelleborgen. Leva som på vikingatiden, se på hantverkare, hälsa på i Vikingagården m.m.

 • Vill du veta mer om Trelleborgen?

  En krigare.

  Här får du tillfälle att lära dig lite ovanliga saker om Trelleborgen. Under två dagar i augusti kommer dels en arkeolog på besök och dels en krigare.

 • Vikingalek på Trelleborgen

  Vikingalek.

  Både små och stora är välkomna till Trelleborgens lekdagar. Under tre dagar i juli kan du komma och lära sig nya lekar med gamla anor...

 • Hantverk på Trelleborgen

  Prova på hantverk.

  Under sommaren kan du lära dig massor om hur olika sorters hantverk gick till på vikingatiden. Ta chansen och prata men en smet eller en väverska till exempel.

 • Slaget om Trelleborgen...

  Slaget om Trelleborgen.

  ...med vikingamarknad. Helgen den 8 – 10 juli är det åter dags för Slaget om Trelleborgen, en härlig helg fylld av vikingar, kamp, bröllop, teater, marknad m.m.

 • Bara för barn!

  Pojke och viking.

  Om du är mellan 6 och 15 år kan du vara med på gratis sommaraktiviteter på Trelleborgen. Du kan träna som en viking eller vara med på gycklarskola.

 • Vikingasommar...

  Barn på Vikingasommar.

  Vill du pröva på att vara en viking i sommar? Då ska du anmäla dig till Vikingasommar på Trelleborgen, du kommer att veta massor om vikingatiden efteråt...

Hjälpte informationen på den här sidan dig?