Trelleborgen

På stadens högsta punkt fann man 1988 spåren av en ringborg från vikingatiden, en s.k. trelleborg. Med fyndet av borgen fick även stadens namn sin förklaring.

Trelleborgen på sommaren.
Foto: Johanna Nordbring Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Trelleborgen på sommaren.

Trelleborgen som den ser ut idag är en rekonstruktion som stod färdig 1995. En fjärdedel av borgen är uppbyggd på sin ursprungsplats och ligger mitt inne i den moderna staden, den rymmer också ett rekonstruerat medeltida hus - även det funnet på platsen.

Utanför borgen finns numera en vikingagård med tillhörande småbyggnader. I museibyggnaden finns en vikingautställning.

Museibutiken har ett digert sortiment med bland annat kopior av fynd, souvenirer, leksaker, böcker, hantverks material osv. Här också ett café med nybryggt kaffe, goda kakor och kulglass. Du kan välja mellan att sitta inomhus i mysig miljö eller att njuta av solen på uteserveringen med utsikt över Trelleborgen.

Det går bra att boka olika aktiviteter och pedagogiska program året runt.

Vill du veta vad som händer på Trelleborgen både det synliga som du möter och bakom kulisserna? Läs Trelleborgens blogg.

 • Valborg på Trelleborgen

  Valborgsfirande på Trelleborgen

  Kom och välkomna våren på Trelleborgen! Så är det snart äntligen dags för Trelleborgens årliga Valborgsfirande. Vi tänder grillarna så att man kan värma upp med lite korvmys innan vi startar med att tuta in våren.

 • Öppen vikingagård på Trelleborgen i påsk

  Påsk på Trelleborgen

  Välkommen till vikingagården, såväl påskkärringar som gubbar, häxor, vikingar och glada barn. Vi tovar påskpynt av ull, leker lekar och jobbar med odlingen. Vår arkeolog finns på plats och berättar gärna om livet på en vikingagård.

 • Vikingasommar på Trelleborgen

  Vikingasommar på Trelleborgen

  Går du i lågstadiet, mellanstadiet eller högstadiet? Är du intresserad av historia? Under en sommarvecka finns det nu möjlighet för dig mellan 7 och 13 år att komma till Trelleborgen och på ett annorlunda och spännande sätt lära mer om vikingatiden.

 • Vill du gifta dig på vikingavis?

  Vikingatida bröllop

  Också i år inleds Vikingaslaget på Trelleborgen med ett bröllop. Fredagen den fjärde juli står bärsärkar, musiker och vigselförrättare – alla i vikingamundering – redo att se och höra årets brudpar säga ja till varandra.

 • Nya medarbetare på Trelleborgen

  Linda Olofsson och Katri Johansson.

  Trelleborgen har nu fått två nya medarbetare, Linda Olofsson som arbetar som museipedagog och Katri Johansson som är verksamhetsutvecklare. Trelleborgen kan därmed satsa mycket mer på pedagogisk verksamhet, både mot skolor och allmänhet.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?