Trelleborgen

På stadens högsta punkt fann man 1988 spåren av en ringborg från vikingatiden, en s.k. trelleborg. Med fyndet av borgen fick även stadens namn sin förklaring.

Viking under slaget om Trelleborgen.
Foto: Peter Löfqvist Licens: © Copyright Viking under slaget om Trelleborgen.

Trelleborgen som den ser ut idag är en rekonstruktion som stod färdig 1995. En fjärdedel av borgen är uppbyggd på sin ursprungsplats och ligger mitt inne i den moderna staden, den rymmer också ett rekonstruerat medeltida hus - även det funnet på platsen.

Utanför borgen finns numera en vikingagård med tillhörande småbyggnader. I museibyggnaden finns en vikingautställning, en butik och ett café.

 • Nu intar vikingarna Trelleborgen!

  Maja och Elin Ekelund slungar band på Trelleborgen

  De första kom redan i måndags, och skaran fylls ständigt på. Innan fredagens marknad tar sin början kommer runt 250 vikingar att ha slagit läger kring Trelleborgen mitt i centrala Trelleborg. Årets stora slag lockar besökare från när och fjärran som vill resa tusen år tillbaka i tiden.

 • Arkeologins dag...

  Vallgrav.

  Den 30 augusti är det arkeologins dag i hela Sverige. På Trelleborgen får man ta del av berättelsen om utgrävningen av Trelleborgen.

 • Hantverksdagar om band och snoddar

  Band i olika färger och former.

  Under två dagar (20 och 21 augusti) är det vikingatida hantverkstekniker på Trelleborgen. Dessa dagar gör vi band och snoddar.

 • Hantverksdagar om lin

  Lin.

  Under två dagar (13 och 14 augusti) är det visning av vikingatida hantverkstekniker på Trelleborgen. Dessa dagarna tar vi hand om linet. Vilka material och tekniker använde man?

 • Krigaren kommer till Trelleborgen

  En vikingatida krigare.

  Krigaren är här och visar och berättar den 5 och 6 augusti. Kom och prova utrustning och teknik.

 • Femkamp med Fenix the Green

  Fenix the Green.

  I en spännande femkamp på lördagen den 18 juli ska den sanne vikingakämpen utses. Alla får vara med och heja på!

 • Lekdagar på Trelleborgen

  Leken Dra skinn.

  Kom och lek på vikingavis! Under tre dagar (15 - 17 juli) är det vikingalek för både stora och små på Trelleborgen.

 • Byggmästaren kommer till Trelleborgen

  Detalj från ett vikingatida bygge.

  Lördagen den 11 juli berättar Sara Lind, Skånes hembygdsförbund om hur planerades de stora vikingatida byggena innan ritbrädet fanns?

 • Slaget om Trelleborgen med vikingamarknad

  Slaget om Trelleborgen.

  Den 3 - 5 juli är det återigen dags för en helg med bröllop, marknad, prova-på-aktiviteter, hantverk, stridskonst och så klart Slaget där vikingar från när och fjärran drabbar samman.

 • Smeden kommer...

  Smeden Rasmus.

  4 gånger under sommaren kommer smeden till Trelleborgen. Passa på att lära mer om hur det var att vara smed under vikingatiden.

 • Vikingasommar 2015

  Bågskytte på Trelleborgen.

  Under en sommarvecka finns det nu möjlighet för dig mellan 7 och 13 år att komma till Trelleborgen och på ett annorlunda och spännande sätt lära mer om en intressant period i historien, nämligen vikingatiden.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?