Trelleborgen

På stadens högsta punkt fann man 1988 spåren av en ringborg från vikingatiden, en s.k. trelleborg. Med fyndet av borgen fick även stadens namn sin förklaring.

Viking under slaget om Trelleborgen.
Foto: Peter Löfqvist Licens: © Copyright Viking under slaget om Trelleborgen.

Trelleborgen som den ser ut idag är en rekonstruktion som stod färdig 1995. En fjärdedel av borgen är uppbyggd på sin ursprungsplats och ligger mitt inne i den moderna staden, den rymmer också ett rekonstruerat medeltida hus - även det funnet på platsen.

Utanför borgen finns numera en vikingagård med tillhörande småbyggnader. I museibyggnaden finns en vikingautställning, en butik och ett café.

 • Arkeologins dag...

  Vallgrav.

  Den 30 augusti är det arkeologins dag i hela Sverige. På Trelleborgen får man ta del av berättelsen om utgrävningen av Trelleborgen.

 • Hantverksdagar om band och snoddar

  Band i olika färger och former.

  Under två dagar (20 och 21 augusti) är det vikingatida hantverkstekniker på Trelleborgen. Dessa dagar gör vi band och snoddar.

 • Hantverksdagar om lin

  Lin.

  Under två dagar (13 och 14 augusti) är det visning av vikingatida hantverkstekniker på Trelleborgen. Dessa dagarna tar vi hand om linet. Vilka material och tekniker använde man?

 • Krigaren kommer till Trelleborgen

  En vikingatida krigare.

  Krigaren är här och visar och berättar den 5 och 6 augusti. Kom och prova utrustning och teknik.

 • Smeden kommer...

  Smeden Rasmus.

  4 gånger under sommaren kommer smeden till Trelleborgen. Passa på att lära mer om hur det var att vara smed under vikingatiden.

 • Vikingasommar 2015

  Bågskytte på Trelleborgen.

  Under en sommarvecka finns det nu möjlighet för dig mellan 7 och 13 år att komma till Trelleborgen och på ett annorlunda och spännande sätt lära mer om en intressant period i historien, nämligen vikingatiden.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?