Trelleborgen

På stadens högsta punkt fann man 1988 spåren av en ringborg från vikingatiden, en s.k. trelleborg. Med fyndet av borgen fick även stadens namn sin förklaring.

Trelleborgen på sommaren.
Foto: Johanna Nordbring Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Trelleborgen på sommaren.

Trelleborgen som den ser ut idag är en rekonstruktion som stod färdig 1995. En fjärdedel av borgen är uppbyggd på sin ursprungsplats och ligger mitt inne i den moderna staden, den rymmer också ett rekonstruerat medeltida hus - även det funnet på platsen.

Utanför borgen finns numera en vikingagård med tillhörande småbyggnader. I museibyggnaden finns en vikingautställning.

Museibutiken har ett digert sortiment med bland annat kopior av fynd, souvenirer, leksaker, böcker, hantverks material osv. Här också ett café med nybryggt kaffe, goda kakor och kulglass. Du kan välja mellan att sitta inomhus i mysig miljö eller att njuta av solen på uteserveringen med utsikt över Trelleborgen.

Det går bra att boka olika aktiviteter och pedagogiska program året runt.

Vill du veta vad som händer på Trelleborgen både det synliga som du möter och bakom kulisserna? Läs Trelleborgens blogg.

 • Väsenvandring

  Älva på ängen.

  Trelleborgen får besök av oväntat slag på höstlovet – eller så är det kanske så att de brukar vara här men valt att inte visa sig...

 • Väsenverkstad...

  Tovad mask.

  Välkommen till Trelleborgens väsenverkstad på höstlovet. Tova ditt eget väsen, en ansiktsmask, en liten vätte eller kanske självaste Midgårdsormen.

 • Anlagd brand på Trelleborgen

  Brand i långhuset på Trelleborgen

  Långhuset på Trelleborgen blev svårt skadat i en anlagd brand natten till söndagen. Gärningsmannen eller - männen har kastat in brinnande material genom ett av vindögonen på huset. Innertaket har brunnit och ramlat ner.

 • Sommar på Trelleborgen

  Pärltillverkning på Trelleborgen

  Varje vecka har sitt eget tema på Trelleborgen i sommar. Den här veckan försöker man på Trelleborgen ta död på myten att vikingar var smutsiga vildar.

 • Trelleborgen återerövrad

  Slaget om borgen

  Stora och små vallfärdade till Trelleborgen på lördagen för att göra en resa tusen år tillbaka i tiden. Slaget om Trelleborgen lockar inte bara vikingar från hela Europa utan också besökare från stora delar av Skåne och Danmark.

 • Lyckan strålade i kapp med solen på Trelleborgen

  Vikingabröllop på Trelleborgen

  Kärleken lyste i ögonen på Linda Svensson och Patrik Hägg när de två strax efter klockan fyra på fredagseftermiddagen blev äkta makar. Inför ett stort uppbåd av såväl släkt och vänner som vikingar och vikingaborgsbesökare, lovade de varandra evig trohet.

 • Vill du gifta dig på vikingavis?

  Vikingatida bröllop

  Också i år inleds Vikingaslaget på Trelleborgen med ett bröllop. Fredagen den fjärde juli står bärsärkar, musiker och vigselförrättare – alla i vikingamundering – redo att se och höra årets brudpar säga ja till varandra.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?