Trelleborgen

På stadens högsta punkt fann man 1988 spåren av en ringborg från vikingatiden, en s.k. trelleborg. Med fyndet av borgen fick även stadens namn sin förklaring.

Trelleborgen på sommaren.
Foto: Johanna Nordbring Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Trelleborgen på sommaren.

Trelleborgen som den ser ut idag är en rekonstruktion som stod färdig 1995. En fjärdedel av borgen är uppbyggd på sin ursprungsplats och ligger mitt inne i den moderna staden, den rymmer också ett rekonstruerat medeltida hus - även det funnet på platsen.

Utanför borgen finns numera en vikingagård med tillhörande småbyggnader. I museibyggnaden finns en vikingautställning.

Museibutiken har ett digert sortiment med bland annat kopior av fynd, souvenirer, leksaker, böcker, hantverks material osv. Här också ett café med nybryggt kaffe, goda kakor och kulglass. Du kan välja mellan att sitta inomhus i mysig miljö eller att njuta av solen på uteserveringen med utsikt över Trelleborgen.

Det går bra att boka olika aktiviteter och pedagogiska program året runt.

Vill du veta vad som händer på Trelleborgen både det synliga som du möter och bakom kulisserna? Läs Trelleborgens blogg.

 • Smeden kommer...

  Smeden Rasmus.

  4 gånger under sommaren kommer smeden till Trelleborgen. Passa på att lära mer om hur det var att vara smed under vikingatiden.

 • Vikingasommar 2015

  Bågskytte på Trelleborgen.

  Under en sommarvecka finns det nu möjlighet för dig mellan 7 och 13 år att komma till Trelleborgen och på ett annorlunda och spännande sätt lära mer om en intressant period i historien, nämligen vikingatiden.

 • Brudpar sökes

  Vigseln på Trelleborgen sommaren 2014

  På lördag är det Alla Hjärtans dag - och kanske rentav dags att fria? I så fall kan Trelleborgs kommun och Trelleborgen erbjuda ett bröllop som är något alldeles utöver det vanliga….

Hjälpte informationen på den här sidan dig?