Trelleborgen

På stadens högsta punkt fann man 1988 spåren av en ringborg från vikingatiden, en s.k. trelleborg. Med fyndet av borgen fick även stadens namn sin förklaring.

Peter, borgfogde, utomhus.
Foto: Linda Olofsson Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Peter, borgfogde, utomhus.

Trelleborgen som den ser ut idag är en rekonstruktion som stod färdig 1995. En fjärdedel av borgen är uppbyggd på sin ursprungsplats och ligger mitt inne i den moderna staden, den rymmer också ett rekonstruerat medeltida hus - även det funnet på platsen.

Utanför borgen finns numera en vikingagård med tillhörande småbyggnader. I museibyggnaden finns en vikingautställning, en butik och ett café.

  • Vikingasommar...

    Barn på Vikingasommar.

    Vill du pröva på att vara en viking i sommar? Då ska du anmäla dig till Vikingasommar på Trelleborgen, du kommer att veta massor om vikingatiden efteråt...

  • I giftastankar?

    Vikingabröllop sommaren 2015

    Förvisso är skottdagen överstånden, men så här när vårsolen börjar titta fram kanske känslorna gör det samma? Den som går i giftastankar har nu möjlighet att göra sin bröllopsdag till något alldeles extra – Trelleborgs kommun söker brudpar till vikingavigseln på Trelleborgen fredagen den 8 juli.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?