Trelleborgen

På stadens högsta punkt fann man 1988 spåren av en ringborg från vikingatiden, en s.k. trelleborg. Med fyndet av borgen fick även stadens namn sin förklaring.

Trelleborgen på sommaren.
Foto: Johanna Nordbring Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Trelleborgen på sommaren.

Trelleborgen som den ser ut idag är en rekonstruktion som stod färdig 1995. En fjärdedel av borgen är uppbyggd på sin ursprungsplats och ligger mitt inne i den moderna staden, den rymmer också ett rekonstruerat medeltida hus - även det funnet på platsen.

Utanför borgen finns numera en vikingagård med tillhörande småbyggnader. I museibyggnaden finns en vikingautställning.

Museibutiken har ett digert sortiment med bland annat kopior av fynd, souvenirer, leksaker, böcker, hantverks material osv. Här också ett café med nybryggt kaffe, goda kakor och kulglass. Du kan välja mellan att sitta inomhus i mysig miljö eller att njuta av solen på uteserveringen med utsikt över Trelleborgen.

Det går bra att boka olika aktiviteter och pedagogiska program året runt.

Vill du veta vad som händer på Trelleborgen både det synliga som du möter och bakom kulisserna? Läs Trelleborgens blogg.

  • Valborg på Trelleborgen

    Valborg på Trelleborgen.

    På Valborg (30/4) tänder vi grillarna så att ni kan värma upp med lite korvmys innan vi startar med att tuta in våren. Det blir skönsång och vårtal. Vi avslutar kvällen tillsammans med en eldshow och Valborgsbål.

  • Brudpar sökes

    Vigseln på Trelleborgen sommaren 2014

    På lördag är det Alla Hjärtans dag - och kanske rentav dags att fria? I så fall kan Trelleborgs kommun och Trelleborgen erbjuda ett bröllop som är något alldeles utöver det vanliga….

Hjälpte informationen på den här sidan dig?