Utställningar

I utställningen Stadslifv, berättas levande och inspirerat om Trelleborgs långa och spännande historia, alltifrån 600-talet och fram till våra dagar. Hur många svenska städer kan skryta med en sådan bakgrund?

I den nya utställningen ÖGA mot ÖGA får du möta individer som alla levde på Söderslätt för länge, länge sedan. Kändisvikingen från Vannhög, drottningen från Vemmerlöv, för att inte tala om de 7000-åriga Skateholmarna.

Dessutom pågår hela tiden flera olika tillfälliga utställningar, mycket konst och konsthantverk men också arkeologi, historia, miljö,... Utställningarna letar sig ibland även in i BIAN, till exempel med intressanta filmer om olika konstnärer.

Gummi i form - 10 år efter

30.5 – 6.9 2015
Utställningen Gummiform kom till som en jubileumsutställning år 2005 då Trelleborgs gummifabrik firade 100-årsjubileum. Konstnärer av olika slag bjöds då in att arbeta i gummi. Det blev en bejublad utställning som fortfarande väcker glitter i ögonen hos museets trogna besökare. Nu 10 år senare har åter ett antal konstnärer bjudits in att än en gång utforska gummits spänst och fantastiska möjligheter. Vi ser med spänning fram emot sommaren!
Deltagare: Lisbeth Mandell, Thale Vangen, Agneta Bidhult, Birgitta Nelson Clauss, Eva Arén, Agneta Gynning, Torsten Ridell, Kurt Sahlin, Bianca Maria Barmen, Ida Liedholm

Helena Blomqvist

6.6 – 13.9 2015 
foto
Surrealistiskt och ödesmättat, drömlikt och mångtydigt… Helena Blomqvist arbetar med iscensatta fotografier och bygger upp ett myller av gestalter från sagans och fablernas värld. Verkliga människor blandas med dockor och uppstoppade djur. Hon arbetar i studio, skapar själv kulisserna och syr kläderna. Hennes bildvärld är egensinnig och fascinerande och den inbjuder till betraktande av såväl gammal som ung.
Helena Blomqvist är utbildad på Fotohögskolan i Göteborg. Hon är bl.a. representerad på Moderna Museet, Statens konstråd och Hasselblad Foundation, samt i privata samlingar i Sverige och internationellt.

Ålamörker- Roland Thysell

12.9-8.11
Det var sommar 1967. Jag var 21 år gammal och har gått ett år på Fotoskolan i Stockholm. Nu satt jag där vid stranden i Skateholm. Under året hade jag läst Hemingway´s "Den gamle och havet" flera gånger. Jag lovade mig själv att göra min version av "Havets Hjältar". Detta genom att tillbringa en tid tillsammans med Ålafiskarna i Skateholm med hemmahamn i Hörte.
Bilderna är en naken skildring där jag sitter i båten på ett par meters håll och bara registrerar en kraft av imponerande personligheter. Här finns något som man inte kan ta på. En total oräddhet helt i samklang med havet. En styrka som vågar se framåt och utmana livet och döden. Ibland känns det som om jag ej tagit dessa bilder. Det känns nästan som dom kom in i mina kameror av den styrka Ålafiskarna och havet utstrålade. Jag känner stor ödmjukhet.

Johnson-arkivet, trelleborgsfoto ur samlingarna

21.11 - 22.5 2016
Julius Johnson öppnade sin fotoateljé i Trelleborg år 1912. Hans ateljé dokumenterade livet i Trelleborg och trelleborgarna, fram till 1963. Nu visar Trelleborgs Museum ett stort antal bilder ur ateljéns produktion. Många av dem har aldrig tidigare visats.

Åsa Maria Bengtsson – installationer

29.11 – 24.1

Hjälpte informationen på den här sidan dig?