Välkommen till Trelleborgs Museum!

Trelleborgs Museum är ett kulturhistoriskt museum med sin bas i stora och fina samlingar från hela Söderslätt.

Två sjutusenåriga skateholmare i utställningen ÖGA mot ÖGA. Skulpturer av Gert Germerad
Foto: Peter Christiansen Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Två sjutusenåriga skateholmare i utställningen ÖGA mot ÖGA. Skulpturer av Gert Germerad

År 2010 öppnade museet i nya lokaler mitt i centrala Trelleborg och ståtar nu med vackra, fräscha lokaler, och nya och inspirerande utställningar. Här visas både stadens historia och olika tillfälliga utställningar, varav mycket konst och konsthantverk. I BIAN pågår det film non-stop och butiken är en riktig godbit för sak-letare. Även kaffet har fått mycket beröm och kakorna är inte sämre de!

 • På lördag klockan 12 – 15 är det öppet hus på museet!

  Tryck egnas bilder tillsammans med Lennart Thöfner!

  I foajén står konstnär Lennart Thöfner beredd att hjälpa besökarna att trycka egna bilder med inspiration av Kirsten Hennix härliga tryck.

 • Under afrikansk himmel. Peter Löfqvist 24.2-24.3

  Utställningen Under afrikansk himmel med fotografier av Peter Löfqvist

  En utställning med fokus på möten. Masai-Mara, Nairobi, Nakuru, Baringo, Lemolo. Mångfalden och fasetterna av vardagen är lika överraskande som naturlig. Kenya är förförande med sin personlighet, bedövande med sin nöd och inspirerande med sin kulturrikedom. Möt människorna och vildmarken under Afrikansk himmel.

 • ÖGA mot ÖGA – med arkeologer och spektakulära fynd

  Modell över Döserygg av Gert Germeraad.

  Under tre onsdagar i februari och mars kan man på Trelleborgs Museum höra föredrag om Skånes historia. Kom och lär dig mer om kung Harald Blåtand, utgrävningen vid Döserygg och Skegrie, samt de 7000-åriga gravarna i Skateholm. Biljetter köper man på museet senast dagen innan föredraget.

 • Kirsten Hennix - Fågel, fisk och prick emellan 24.1-22.3

  textil Av Kirsten Hennix

  Monumentalt, färgrikt, lekfullt och humoristiskt! I Kirsten Hennix mönstervärld samsas djur, blommor, fåglar och fiskar på sammet och linne. Detta är ett tioårigt forskningsarbete med ursprung i samma grundform. Utställningen består av ett trettiotal stora handtryckta bilder.

 • ÖGA mot ÖGA

  Tre individer i utställningen Öga mot Öga. Skulpturen till vänster är gjord av Gert Germerad. Kvinnan är gestaltad av Callum Reid vid Dundee universitet och vikingen till höger är gjord av Oscar Nilsson.

  I en alldeles ny utställning på Trelleborgs museum får du möta kändisvikingen från Vannhög och drottningen från Vemmerlöv, för att inte tala om de 7000-åriga skateholmarna. Alla har de en gång levt på Söderslätt! Vackra bördiga Söderslätt, så fyllt av unika och spännande lämningar från avlägsna tider.

 • Fådda saker, 11 okt–maj 2015

  Föremål ur museets samlingar.

  Intressanta, roliga, vackra, unika… Superlativerna är många! Det gäller alla de spännande gåvor museet fått ta emot under de senaste åren. En del föremål finns det hela historier kring som Elnas kängor eller faster Bengtas garderob med de vackra klänningarna.

 • Museets samlingar - nu på nätet!

  Färjeledsinvigningen 1909 från museets samlingar

  Ett historiskt steg är taget i Trelleborgs Museums 116-åriga historia i och med att man nu har publicerat 1777 objekt från sina samlingar på nätet.

 • Vem var du, Axel Ebbe?

  Filminspelning på Axel Ebbes konsthall.

  Vem var du, Axel Ebbe? Filminspelning på Axel Ebbes Konsthall med Jan Troell, Jan Hemmel och team. Med en spännande nyfunnen brevskatt får vi höra Axel Ebbes egna ord uppläsas av ciceronen Björn Kjellman. Kameran går, tystnad, tagning!

 • Trelleborgs Museum nu på Google Maps

  Trelleborgs museum finns nu som gatuvy i Google Maps

  En av Googles fotografer har fotograferat Trelleborgs Museum, som nu finns som gatuvy i Google Maps. Välkommen in på ett virtuellt besök!

 • Gå med i Bildsökarna

  Karlmarkska palatset på Nygatan

  Kan du vika en måndagseftermiddag i månaden? Och är du intresserad av att i museets lilla biosalong se och diskutera gamla bilder och filmer från Trelleborg? Då är du hjärtligt välkommen till museet! Vi träffas första måndagen i varje månad.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?