2014 Europaparlamentsval

Det är val till Europaparlamentet vart femte år. Nästa val kommer att äga rum i alla EU:s medlemsländer under perioden 22-25 maj 2014. I Sverige hålls valet den 25 maj.

Röstning kan ske på många olika sätt. Väljaren kan:

• rösta i sin vallokal på valdagen
  • förtidsrösta var som helst i Sverige (7/5-25/5)
  • rösta från utlandet via brevröst eller på ambassad eller konsulat
  • budrösta (detta gäller enbart vissa väljare) (7/5-23/5)

Den grundläggande regeln som gäller för alla sätt att rösta är att väljaren själv måste göra i ordning sin röst, det vill säga lägga valsedeln i valkuvertet.

Valet går till som ett allmänt val, du får ett röstkort hem i brevlådan och på röstkortet står vilket valdistrikt och vallokal du hör till.

Röstkort

Du kommer att få hem ett röstkort i brevlådan och på röstkortet står vilket valdistrikt och vallokal du hör till samt vallokalens adress och öppettider. Röstkortet skickas ut i början av maj 2014.

Om du inte fått ditt röstkort, tappat det eller behöver få det skickat till en annan adress kan du beställa ett nytt hos kommunen, länsstyrelsen eller Valmyndigheten. Det kan du göra från och med den 28 april. Rättelser görs till Länsstyrelsen senast den 13 maj.

Rösträtt

Du har rösträtt till Europaparlamentet om du fyller 18 år senast på valdagen och:

• är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige,
    eller
  • är medborgare i något av EUs medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden.

Valsedlar

På alla ställen där väljarna kan rösta lägger röstmottagarna ut namn­valsedlar (valsedlar med namn på sina kandidater) för de partier som vid något av de två senaste valen till Europaparlamentet fick mer än 1 % av rösterna. Det finns också blanka valsedlar. Övriga partier ansvarar själva för att lägga ut valsedlar med namn på sina kandidater.

Vissa valsedlar måste enligt lag finnas i alla röstningslo­kaler. Vid detta val kommer följande partier att få sina valsedlar utlagda:

• Arbetarepartiet
  • Socialdemokraterna