Trelleborgskalaset

Under hela 2017 kommer Trelleborg att fira att det gått 50 år sedan storkommunen föddes och 150 år sedan Trelleborg återfick sina stadsrättigheter. Som om inte detta var tillräckligt har det dessutom gått 760 år sedan Trelleborg för första gången nämns som stad i bevarade dokument.

Även om festligheterna kommer att pågå under hela året läggs stor tyngd vid långhelgen 2 till 6 juni. Då ska centrala Trelleborg förvandlas till en stor festplats med en lång rad olika arrangemang för både små och stora.

25-28 maj firas BYAkalaset när byarna visar upp sina allra bästa sidor och alla är välkomna på bussrunda emellan byarna.
Fredagen den 2 juni blir det talangtävling i Stadsparken och nyinvigning av Järnvägsparken.
Lördagen den 3 juni blir det stort ROCKkalas i Stadsparken – en helt igenom ideell musikfest. Då är det även Kalas utan gränser, klockan 14-16 på Kulturhuset.
Söndagen den 4 juni blir det Barnkulturkalas i Parken. Dessutom samlar vi alla föreningar till en föreningsparad som avslutas på kalasvis med saft, kaffe och tårta i Stadsparken.
Måndagen den 5 juni blir stora öppethusdagen för både kommunala instanser och trelleborgsföreningar.
Det traditionella nationaldagsfirandet den 6 juni avrundar en riktig kalashelg.

 • Ta en tur för den goda sakens skull!

  Piff och Puff-tåget kör på Nationaldagen

  Också i år kommer Lennart Kristiansson från Gärdslöv att ta sitt Piff och Puff-tåg runt i folkvimlet på Nationaldagen. Lions säljer biljetter och hela intäkten går till Lions arbete i Trelleborg.

 • Jubileum för Trelleborg Triathlon

  Ett av momenten, simning, under Triathlon

  I år är det femte gången som Trelleborg står som värd för den sydligaste Triathlontävlingen i Skandinavien. 150 deltagare står på startlinjen klockan 12 på Nationaldagen, redo att slänga sig i Östersjöns vågor för det första delmomentet.

 • Programmet för Trelleborgskalaset

  TrelleborgsKalaset röd logga.

  2017 är ett speciellt år i Trelleborg. Samtidigt som vi blickar framåt mot Kuststad 2025 vänder vi oss bakåt i historien. I år är det 50 år sedan den moderna storkommunen Trelleborg föddes, och 150 år sedan Trelleborg återfick sina stadsrättigheter.

 • Barnkulturkalas...

  Ameliea Nörgaard.

  ...på Parken den 4 juni. Under kalaset möts olika konstformer och olika kulturer. Här möts barn och vuxna på lika villkor. Man får en paus från vardagen och kommer till kalaset för en spännande kulturupplevelse.

 • Hallå! Var är du? Föreningsparaden kallar!

  Från en tidigare föreningsparad.

  219 föreningar – så många finns i kommunens register. Ändå är det bara nitton föreningar (!) som hittills anmält sig till sommarens stora begivenhet – Trelleborgskalasets Föreningsparad.

 • Stjärnskott på Trelleborgskalaset

  Trelleborgskalaset inleds den andra juni med en tävling för unga talanger. Kanske kan en ansökan till Stjärnskott bli biljetten till de stora scenerna?

 • Nu flaggas det för kalas

  Det flaggas för Trelleborgskalaset bland annat på Stortorget.

  Lagom till påsk börjar flaggstängerna i centrala Trelleborg att fyllas med nya flaggor. Det sedvanliga kommunvapnet är i år utbytt mot logotypen för Trelleborgskalaset, festen som firar att det i år har gått femtio år sedan storkommunen Trelleborg föddes och 150 år sedan Trelleborg återfick sina stadsrättigheter.

 • Föreningar – anmäl er till sommarens föreningsparad!

  Från en tidigare föreningsparad.

  En av höjdpunkterna under Trelleborgskalaset för alla föreningar hoppas vi att Föreningsparaden kommer att bli. Trelleborg firar ju både 150 år av förnyade stadsrättigheter och 50 år som storkommun i år.

 • Trelleborgskalaset ger dubbel anledning att fira

  TrelleborgsKalaset ljusblå logga.

  I år har det gått 150 år sedan Trelleborg återfick sina stadsrättigheter. Då avslutades en 248 år lång kamp för de idoga sydkustborna som aldrig riktigt accepterat att deras stad reducerades till en "fläck".

 • Trelleborgskalaset 2017

  TrelleborgsKalaset grön logga.

  För 50 år sedan blev Trelleborg en storkommun. För 150 år sedan återfick dessutom Trelleborg sina stadsnycklar. Trelleborgarna gillar att fira, och detta är ju två mycket goda skäl till att fira Trelleborg!

 • Stort intresse för Trelleborgskalaset

  Välbesökt första möte om Trelleborgskalaset

  32 representanter från 23 föreningar mötte upp i Parken på onsdagskvällen – alla idel öra. Ämnet för aftonen var nästa års stora begivenhet Trelleborgskalaset.

 • Dags planera Trelleborgskalaset

  Trelleborgskalaset

  Nästa år, 2017, blir det fest i Trelleborg. Då är det femtio år sedan storkommunen Trelleborg föddes, och 150 år sedan Trelleborg återfick sina stadsrättigheter 1867. Det ska förstås firas, och festen kommer att pågå under hela året. Tyngdpunkten ligger dock under festveckan mellan den 1 och 6 juni.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?