Nya rugbyanläggningen slutbesiktigad och godkänd

Publicerad:

Förra veckan godkändes kommunens nya rugbyanläggning i en slutbesiktigning. Nu återstår en del justeringar och kompletteringar, som att få resultatanläggning, mål och högtalarsystem på plats. Målsättningen är att kunna inviga anläggningen i sommar.

I april stod Trelleborgs kommun värd för två landskamper i rugby. Matcherna fick spelas på en tillfälligt iordningsställd plan vilket inte hindrade publiktillströmningen. Det blev en riktig folkfest på Östervångsstadion, vid både herrarnas och damernas matcher.

Även Svenska rugbyförbundet var nöjd med arrangemanget, vilket talar för att det kan bli fler landskamper i Trelleborg framöver. Eventuella framtida matcher kommer då att spelas på den nya rugbyarenan i östra delarna av staden.

Den nya rugbyanläggningen slutbesiktigades nämligen förra veckan, ungefär ett år efter att spaden sattes i marken. Kommunen har tagit över ansvaret från entreprenören och kommer nu att utföra de sista justeringarna och kompletteringarna.

– Vi ska bland annat få målen på plats samt installera resultatanläggning och högtalarsystem, säger Hans-Olov Ivarsson, chef för kommunens projektenhet.

Följer grästillväxten

Kommunen planerar också för att flytta en av belysningsmasterna. Parallellt med att anläggningen färdigställs fortsätter vaktmästarna att noga fortsätta följa grästillväxten på planen.

– Vi har haft en blöt vinter och en kall vår som lett till att gräset inte riktigt rotat sig så väl som vi hoppats på. Vi gör vad vi kan för att påskynda tillväxten och så fort det är möjligt kommer vi att öppna för träning, och sedan också matcher, säger Jonas Areheim, avdelningschef för serviceenheten.

Fram tills att planen kan tas i bruk kommer Pingvin Rugbyclub fortsätta träna och spela på de tillfälliga ytor som kommunen gjort i ordning. Det handlar dels om fotbollsplanen på Gylle stadion där man samsas med Gylle AIF om platsen, dels om gräsytor vid Fagerängen där klubben kan bedriva ungdomsträning.

Grund för gemenskap

Den nya rugbyanläggningen ersätter gamla Pilevallen som rivits för att skapa plats för idrottshallen Pilehallen. För Pingvin Rugbyclub blir den nya anläggningen ett lyft.

– Det skall bli väldigt skönt när vi kan samlas på en plats igen, och återigen bygga upp samhörigheten och gemenskapen som är så viktig inom rugbyn. Nu kan vi ju också börja kika på att ha större rugbyevenemang i Trelleborg som landskamper, ungdoms-SM, internationella festivaler och annat. Det är många Pingvinare som nu ser ljuset i tunneln! säger klubbens ordförande Daniel Sörensson.

Nästa steg för föreningen blir att bygga en klubbstuga på området. Bygglovshandlingar för ett modulhus i två plan på totalt cirka 800 kvadratmeter med plats för utbildning, servering och rehab är sedan tidigare inlämnade. Hela projektet är finansierat av Allmänna arvsfonden och RF-Sisu, vilket varit möjligt tack vare kommunens investering i den nya arenan.

Kategorier