Hållbarhetsmål visar riktningen för kommunens gemensamma hållbarhetsarbete

Publicerad:

Kommunfullmäktige antog på senaste sammanträdet sex övergripande och långsiktiga hållbarhetsmål som nämnderna och bolagen inom kommunkoncernen ska arbeta för att uppnå. Hållbarhetsmålen har sin grund i FNs globala mål för hållbar utveckling och visar riktningen för kommunkoncernens gemensamma hållbarhetsarbete.

Plattform för samverkan

Hållbarhetsmålen i Trelleborgs kommun utgör en plattform för samverkan både inom kommunkoncernen och mellan kommunkoncern, föreningar, företag, regionala aktörer och kommuninvånare. Hållbarhetsmålen är också förankrade i rådande regleringar på europeisk och nationell nivå, till exempel Istanbulkonventionen, EU:s vattendirektiv och Sveriges miljömål, samt följer svenska lagar och riktlinjer som barnkonventionen.

– Hållbarhetsmålen ska fungera som ett underlag för prioriteringar och beslut för hela kommunkoncernen. De ska hjälpa oss att hantera samhällsutmaningar, att växa smart och hållbart och att bygga motståndskraft och attraktivitet för framtiden, säger hållbarhetschef Mirja Ullvig.

De sex övergripande och långsiktiga hållbarhetsmålen inom social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet, som tagits fram gäller för åren 2024-2040. De är:

  1. Andelen investeringar som bidrar tillhållbar utveckling ska öka
  2. Kommunens biologiska mångfald och förmåga att hantera ett förändrat klimat ska öka
  3. Utanförskap och psykisk ohälsa bland kommuninvånarna ska minska
  4. Kommunkoncernen ska verka för ett innovativt och ansvarsfullt näringsliv
  5. Kommunkoncernen ska verka för att utsläppen av växthusgaser ska vara nettonoll år 2040
  6. Kommuninvånares trygghet och delaktighet i det lokala samhället ska öka

Läs mer och se hela dokumentet

Hållbarhetsmål 2024-2040